فهرست مطالب

پژوهش های حفاظتی - امنیتی - پیاپی 39 (پاییز 1400)

فصلنامه پژوهش های حفاظتی - امنیتی
پیاپی 39 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیرهوشنگ خادم دقیق، مرتضی واحدی صفحات 7-27

    انقلاب در حوزه فاوا ضرورت توسعه و ارزیابی مداوم سامانه های اطلاعاتی و ارتباطی را نشان می دهد. هدف از انجام این پژوهش ارایه مدل های ارزیابی در روش های توسعه سامانه های اطلاعاتی است. نمونه ی این پژوهش، 40 تن متخصص توسعه و پیاده سازی سامانه های اطلاعاتی بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش را پرسشنامه ی محقق ساخته است که آزمون آلفای کرونباخ، روایی و پایایی قابل قبولی برای آن نشان داده است. داده های جمع آوری شده به همراه آزمون های آماری طی آزمایش هایی مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داده است که اقدامات عملیات ضروری در روش سنتی عبارت اند از: نیازسنجی، امکان سنجی، طراحی مفهومی و منطقی، استقرار و اجرا، نگهداری، گزارش و مستندسازی، تعیین اهداف، تعیین شاخص های عملکردی، تحلیل هزینه فایده و طراحی تفصیلی سامانه است. در روش نمونه سازی عبارت اند از: بهبود و توسعه سیستم، نیازسنجی، طراحی مفهومی و منطقی، برنامه نویسی، آزمایش و ارزیابی، پیاده سازی و طراحی فیزیکی است. در روش چرخه حیات عبارت اند از: طراحی، نیازسنجی، امکان سنجی، گزارش امکان سنجی، شناسایی نیازمندی های اطلاعاتی کاربر، طراحی مفهومی و منطقی، برنامه نویسی، ارزیابی و آزمایش، استقرار و اجرا، تحویل، نگهداری و توسعه سامانه، گزارش و مستندسازی است. در روش سازمان گرا عبارت اند از: تعیین سیستم ها و زیرسیستم ها، نیازمندی های اطلاعاتی، مدیریت منابع و تدوین راهبرد اطلاعاتی است. در روش شیءگرا عبارت اند از: بررسی اندرکنش اطلاعاتی سیستم، الگوسازی سامانه، شناسایی رویداد های مهم، دیاگرام تغییر، مدل سازی فرایندها و ترسیم نمودار گردش داده است. درنتیجه، سازمان هاو موقعیت ها و سامانه های اطلاعاتی مختلف، نیازمند بهره گیری از روش های پیاده سازی مختلف هستند و طراحان و مجریان باید نسبت به تحقق اقدامات عملیاتی استاندارد هر روش اقدام کنند.

    کلیدواژگان: سامانه های اطلاعاتی، روش های پیاده سازی، ارزشیابی
  • شهرام نوروزانی، رضا شاملو* صفحات 29-56

    ظهور به یک باره داعش در سال 2014 م (تابستان سال 1393ه. ش)، در کشور عراق و تشکیل دولت خود خوانده، جهان اسلام و جمهوری اسلامی ایران را با رویکردی جدیدی از تهدیدات و واقعیات تفکر سلفی تکفیری مواجه ساخته و در معرض تهدیدات دفاعی امنیتی گوناگونی قرار داد. نوع این تحقیق، کاربردی و با هدف سنجش تهدیدات آینده احتمالی گروه های تروریستی تکفیری علیه جمهوری اسلامی ایران به روش کیفی به دنبال پاسخگویی به این سوال است که نظر به عرصه ها، ویژگی، مکان و زمان تهدید، باز احیاء و تغییرات در گروه های تروریستی تکفیری، تهدیدات احتمالی این گروه ها علیه ج.ا.ایران در آینده چگونه خواهد بود؟ شیوه گردآوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز، کتابخانه ای و اسنادی و میدانی است؛ در همین رابطه پرسش نامه های مربوطه طراحی گردیده و بین جامعه آماری 30 نفری به صورت تمام شمار توزیع و با استفاده روش های تجزیه وتحلیل آمار توصیفی و استنباطی به  جمع بندی و ارزیابی سوال های تحقیق پرداخته شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که فعالیت های گروه های تروریستی تکفیری به عنوان یک تهدید در حوزه دفاعی امنیتی ج.ا.ایران کماکان ادامه دار بوده و امکان به کارگیری مجدد ظرفیت های آنان علیه جمهوری اسلامی ایران و به چالش کشیدن امنیت ملی آن در محیط پیرامونی فراهم است. تهدیدکننده خطرات بیشتری برای منافع مهم و حاشیه ای جمهوری اسلامی ایران داشته و تعداد بازیگران حامی گروه های تروریستی تکفیری نیز زیاد و فرآیند شکل گیری و تکوین این تهدیدات به صورت قابل پیش بینی و تدریجی است. این گروه در خصوص اهداف و اصول اتفاق نظر دارند و در عمل دشمن ج.ا.ایران می باشند.

    کلیدواژگان: تهدید، سنجش تهدیدات، گروه های تروریستی تکفیری، جمهوری اسلامی ایران
  • امین آور*، سید مهدی رفیعی راد، محسن آقایی صفحات 57-90

    شبکه های اجتماعی، در بسیاری از ابعاد سیاسی، امنیتی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به یکی از تهدیدهای جدی برای امنیت ملی کشورها تبدیل شده و شناسایی اثرات آن ها بسیار حایز اهمیت است؛ لذا پژوهش حاضر، باهدف پاسخگویی به این سوال که، «تاثیر شبکه های اجتماعی بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران چیست؟» و ارایه مدل مفهومی مناسب مبتنی بر روش نظریه پردازی داده بنیاد (تحلیل کیفی) انجام و موضوع فوق در پنج محور شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها (کنش ها و واکنش ها) و پیامدها مورد واکاوی قرار گرفت. در این راستا، ابتدا مبانی و ادبیات مرتبط، از طریق مشاهدات میدانی و مستندات کتابخانه ای جمع آوری و در نرم افزار مکس کیودا1 درج و کلیه مفاهیم قابل توجه در موضوع پژوهش استخراج و کد گذاری شد و سپس، با تلفیق و خوشه بندی کدهای همسان، مقوله های کلان و عوامل اثرگذار احصاء گردید. به منظور اعتبار سنجی عوامل فوق، نتایج در گروه های کانونی متشکل از اساتید و کارشناسان مربوطه موردبحث و بررسی قرار گرفت و 70 نفر از صاحب نظران این حوزه به عنوان نمونه آماری تعیین گردید و با اخذ نظریه های تخصصی توسط ابزار پرسشنامه (همچنین مصاحبه با 15 نفر از صاحب نظران)، تجزیه وتحلیل کمی آن ها طبق «آزمون کای»، سطح معناداری و صحت عوامل ارزیابی شد. در ادامه نیز با دسته بندی عوامل در پنج محور شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها (کنش ها و واکنش ها) و پیامدها، «مدل مفهومی اثرگذاری شبکه های اجتماعی بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران» ترسیم و ارایه گردید. نتایج پژوهش نشان داد که شبکه های اجتماعی، تاثیرگذاری قابل توجهی بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران و روند تهدید آفرین آن نیز رو به افزایش است و به سمت تضعیف امنیت ملی پیش می رود. این مسیله در تمامی حوزه های امنیت ملی شامل فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و امنیتی جریان داشته و روند استفاده مردم از شبکه های اجتماعی موجب افزایش شکاف میان حاکمیت و جامعه، کاهش نظارت و کنترل حاکمیت بر فعالیت های اقتصادی و اثرگذاری بر سبک زندگی و فرهنگ خواهد شد.

    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، امنیت ملی ج.ا.ایران، فضای مجازی
  • رسول یوسفی رامندی، حامد قره داغی صفحات 91-115

    در سال های اخیر بنیادگرایی اسلامی داعش و اقدامات آنها، منطقه خاورمیانه و کل نظام بین الملل را متاثر کرده بود. به خصوص جمهوری اسلامی ایران به لحاظ هویت شیعی و غیرعربی خود درمعرض مستقیم تهدیدات داعش قرار داشت. ازجمله این تهدیدات می توان به رادیکال شدن فضای منطقه از طریق شکاف بین شیعه و سنی، تهدید مرزها و... اشاره کرد. اما نابودی داعش در منطقه را نمی توان نقطه پایین این شجره خبیث تلقی کرد؛ چراکه وجود هسته های خفته در کشورهای هم جوار و حمایت از آن ها توسط دولت معاند و سرازیر شدن آن به داخل کشور نیز می تواند تبدیل به یکی از جدی ترین چالش برای امنیت داخلی ایران شود و اتفاقاتی نظیر حمله به مجلس شورای اسلامی، حرم حضرت امام خمینی(ره) و مراسم رژه نیروهای مسلح در اهواز را رقم بزند که پیامدهای ناگواری را به دنبال داشت.براین اساس تدبر در خصوص تفکر داعش و تبیین عوامل موثر در گسترش این تفکر در داخل و پیامدهای پیدا و پنهان آن، از مباحثی است که در مدیریت امنیت داخلی کشور دارای اهمیت ویژه است و این مهم در این پژوهش بر اساس روش تحلیل محتوای و با بهره گیری از نظر نخبگان مورد واکاوی قرار گرفت. نتایج گویای آن است که 14عامل به عنوان عوامل بسترساز گسترش و 11عامل به عنوان عوامل توسعه دهنده (مداخله گر) گسترش تفکر داعش در داخل کشور نقش داشته اند و این موضوع دارای 16پیامد منفی و 9پیامد مثبت بوده است.

    کلیدواژگان: داعش تفکر داعش، امنیت داخلی، مدیریت امنیت
  • رسول افسری، اکبر ا حمیدی* صفحات 117-143

    در سال های اخیر، پایداری امنیت مناطق مرزی به مثابه واقعیت های پویا و چندکارکردی از سیستم سیاست بین المللی و ملی تبدیل شده است. در این میان، امنیت پایدار و استراتژیک به منظور ارتقای کیفیت زندگی مرزنشینان و تحقق پذیری توسعه متوازن مرزی نقش انکارناپذیری دارد؛ بنابراین هدف تحقیق حاضر، تبیین راهبردهای امنیت پایدار در مناطق شهری مرزی با تمرکز بر شهرستان مرزی خداآفرین است. روش پژوهش حاضر تحلیلی توصیفی و نوع تحقیق  به لحاظ ماهیت، کاربردی است. روش گردآوری داده ها کتابخانه ای و پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق شامل کارشناسان، مسیولان و شهروندان مرزنشین شهرستان خداآفرین است. حجم نمونه آماری براساس جمعیت شهرستان و مطابق جدول «کرجسی و مورگان» برابر با «250» نفر تعیین شد. روش نمونه گیری به صورت سهمیه ای بوده که در داخل سهمیه از روش تصادفی ساده استفاده گردید. پردازش داده ها از طریق مدل معادلات ساختاری در نرم افزار SmartPls انجام شد. نتایج نشان می دهد که ضرایب مسیر  (براساس آماره t) در تمامی متغیرها معنادار بوده که بیشترین میزان معنی داری به ترتیب در متغیرهای جغرافیایی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، زیست محیطی، نهادی و نظامی با ضرایب 430/4، 580/3، 326/3، 360/2، 185/2، 045/2 می باشد. به طور کلی ادراک امنیت پایدار و راهبردهای آن در شهرستان خداآفرین به طور چشمگیری با مسیله «جغرافیا»، «اقتصاد» و «سیاست» گره خورده و با ویژگی های مقوله های مذکور منطبق است؛ چنان که ضریب اهمیت شاخص های جغرافیایی، اقتصادی و سیاسی به ترتیب، «461/0»، «368/0» و «364/0» محاسبه شده است.

    کلیدواژگان: امنیت پایدار، مناطق مرزی، مدل معادلات ساختاری، شهرستان مرزی خداآفرین
  • حسن صبوری مقدم، مجتبی خدادادی*، تورج هاشمی صفحات 145-164
    شناخت و تحلیل ذهن و رفتار انسان، داده های پربهایی را برای کشف مجرمین و رهایی افراد بی گناه به دست می دهد. فعالیت شناختی مرتبط با فریبکاری را می توان با روش سنجش زمان واکنش معنایی، به عنوان هم بسته رفتاری فعالیت شناختی، ارزیابی کرد. هدف این پژوهش تعیین تفاوت زمان واکنش معنایی در افراد با و بدون فریبکاری (دروغ گویی)  بود و این مسیله مورد بررسی قرار گرفت که آیا ممکن است با به کار گیری یک ابزار دقیق برای اندازه گیری زمان پاسخ افراد به سوالات خاص در مورد صحت و سقم پاسخ های آنان نتیجه گیری کرد. در این پژوهش این زمان با استفاده از تکلیف اندازه گیری زمان واکنش معنایی که یک برنامه رایانه ای است اندازه گیری شد. این پژوهش با توجه به اهداف آن از نوع بنیادی- کاربردی و از نظر شیوه جمع آوری داده ها از نوع نیمه آزمایشی با اندازه گیری مکرر بود. نمونه تحقیق 28 نفر از افراد در دسترس بودند که در سال 1399 با رضایت در این طرح مشارکت کردند. متغیرهای پژوهش شامل متغیر مستقل موقعیتی با دو وضعیت:1) فریبکاری؛ 2) بدون فریبکاری. متغیر وابسته زمان واکنش معنایی و متغیرهای کنترل، جنسیت مذکر، سن بالای بیست سال، تحصیلات بالای دیپلم و راست دستی، بود. در این پژوهش زمان دقیق درنگ در پاسخ به سوالات با دقت هزارم ثانیه محاسبه شد و براساس نتایج حاصله، فرضیه پژوهش که عبارت بود از زمان واکنش معنایی در پاسخ های فریبکارانه (دروغ) به سوالات، طولانی تر از پاسخ های غیرفریبکارانه (راست) است با سطح معناداری 001/0 تایید شد.
    کلیدواژگان: زمان واکنش معنایی، بازداری، فریبکاری
|
  • AmirHushang Khadem Daghigh, Morteza Vahedi Pages 7-27

    The revolution in the field of Fawa shows the necessity of continuous development and evaluation of information and communication systems. The purpose of this research is to provide evaluation models in information systems development methods. The sample of this research was 40 specialists in the development and implementation of information systems, who were selected by the purposeful sampling method. The research tool was made by the researcher’s questionnaire for which Cronbach’s alpha test showed acceptable validity and reliability. The collected data were analyzed along with statistical tests during experiments. The findings have shown that the necessary operations in the traditional method are: needs assessment, feasibility study, conceptual and logical design, deployment and implementation, maintenance, reporting and documentation, setting goals, determining performance indicators, cost-benefit analysis and detailed design. is the system. Prototyping methods include: system improvement and development, needs assessment, conceptual and logical design, programming, testing and evaluation, implementation and physical design. In the life cycle method, they are: design, requirements assessment, feasibility study, feasibility report, identification of user information requirements, conceptual and logical design, programming, evaluation and testing, deployment and implementation, delivery, maintenance and development of the system, report and It is documentation. In the organization-oriented method, they are: determining systems and subsystems, information requirements, managing resources and formulating an information strategy. In the object-oriented method, they are: examining the system’s information interaction, system modeling, identifying important events, change diagrams, modeling processes, and drawing data flow diagrams. As a result different organizations, situations and information systems require the use of different implementation methods, and designers and implementers must act towards the realization of the standard operational measures of each method

    Keywords: Evaluation, Implementation Methods, information systems
  • Shahram Noroozani, Reza Shamlou * Pages 29-56

    The sudden appearance of ISIS in Iraq in 2014 and the formation of a self-proclaimed government confronted the Islamic world and the Islamic Republic of Iran with a new approach of threats and realities of Salafist Takfiri thinking and exposed it to various security defense threats. The type of this research is practical and with the aim of measuring the possible future threats of Takfiri terrorist groups against the Islamic Republic of Iran in a qualitative way. Takfiri terrorists, what will be the possible threats of these groups against Iran in the future? The method of collecting required data and information is library, documentary and field; In this regard, relevant questionnaires have been designed and distributed among the statistical population of 30 people, and the research questions have been summarized and evaluated using descriptive and inferential statistical analysis methods. The findings of the research indicate that the activities of Takfiri terrorist groups as a threat in the field of defense and security of the Republic of Iran are still ongoing and it is possible to re-use their capacities against the Islamic Republic of Iran and challenge its national security. It is available in the surrounding environment. The threat has more risks for the important and marginal interests of the Islamic Republic of Iran, and the number of actors supporting Takfiri terrorist groups is also high, and the process of formation and development of these threats is predictable and gradual. This group has a consensus regarding goals and principles and in practice they are enemies of Iran.

    Keywords: Islamic republic of Iran, Takfiri Terrorist Groups, Threat, Threat assessment
  • Amin Avar *, Seyyed Mehdi Rafiei Rad, Mohsen Aghaei Pages 57-90

    Social networks have become one of the serious threats to the national security of countries in many political, security, economic, social and cultural dimensions, and identifying their effects is very important; Therefore, the current research aims to answer the question, “What is the effect of social networks on the national security of the Islamic Republic of Iran?” and providing a suitable conceptual model based on the foundation’s data theorizing method (qualitative analysis) and the above topic was analyzed in five axes of causal conditions, land conditions, intervening conditions, strategies (actions and reactions) and consequences. In this regard, first, the basics and related literature were collected through field observations and library documents, and all significant concepts were extracted and coded in the MAXQDA 1 software, and then, by combining and clustering similar codes., macro categories and influencing factors were calculated. In order to validate the above factors, the results were discussed and analyzed in focus groups consisting of professors and relevant experts, and 70 experts in this field were determined as a statistical sample, and by obtaining expert theories through a questionnaire tool (also interviews with 15 experts), their quantitative analysis was evaluated according to the “Chi test”, the level of significance and accuracy of the factors. In the following, by categorizing the factors in the five axes of causal conditions, land conditions, intervening conditions, strategies (actions and reactions) and consequences, a “conceptual model of the influence of social networks on the national security of the Islamic Republic of Iran” was drawn and presented. The results of the research showed that social networks have a significant impact on the national security of the Islamic Republic of Iran and its threatening process is also increasing and is moving towards weakening national security. This issue has been going on in all areas of national security, including cultural, social, political, economic and security, and the trend of people using social networks has increased the gap between the government and the society, reducing the supervision and control of the government over economic activities and affecting the lifestyle and It will be culture.

    Keywords: National Security of Iran, Social network, Virtual space
  • Rasou L Yousefi Ramandi, Hamed Qara Daghi Pages 91-115

    In recent years, the Islamic fundamentalism of ISIS and their actions had affected the Middle East region and the entire international system. In particular, the Islamic Republic of Iran was directly exposed to the threats of ISIS in terms of its Shia and non-Arab identity. Among these threats, we can mention the radicalization of the region through the gap between Shiites and Sunnis, the threat of borders, etc. But the destruction of ISIS in the region cannot

    Keywords: Internal Security, ISIS, ISIS Thinking, Security Management
  • Rasoul Afsari, Akbar Hamidi * Pages 117-143

    In recent years, the security stability of border areas has become a dynamic and multi-functional reality of the international and national policy system. In the meantime, stable and strategic security in order to improve the quality of life of border residents and the realization of balanced border development has an undeniable role; Therefore, the aim of this research is to explain sustainable security strategies in border urban areas with a focus on the border city of Khodaafrin. The present research method is descriptive analysis and the type of research is applied in nature. The data collection method is library and survey. The statistical population of the research includes experts, officials and border residents of Khodaafarin city. The size of the statistical sample based on the population of the city and according to the table of “Karjesi and Morgan” was determined equal to “250” people. The sampling method was in the form of a quota, and a simple random method was used within the quota. Data processing was done through structural equation model in SmartPls software. The results show that the path coefficients (based on t-statistics) were significant in all the variables, with the highest significance in geographical, social, political, economic, environmental, institutional and military variables with coefficients of 4.430, 3.580, 3/326, 2/360, 2/185, 2/045. In general, the perception of sustainable security and its strategies in Khodaafarin city is significantly tied to the issue of “geography”, “economy” and “politics” and coincides with the characteristics of the mentioned categories; As the coefficient of importance of geographical, economic and political indicators was calculated as “0.368”, “0.461” and “0.364”.

    Keywords: der Areas, Khodaafrin Border City, structural equation model, sustainable security
  • Hassan Sabouri Moghadam, Mojtaba Khodadadi *, Toraj Hashemi Pages 145-164
    Understanding and analyzing the human mind and behavior provides valuable data to discover criminals and free innocent people. The cognitive activity related to deception can be evaluated by the semantic reaction time measurement method, as a behavioral component of cognitive activity. The purpose of this research was to determine the difference in semantic reaction time in people with and without deception (lying) and this issue was investigated whether it is possible to use a precise tool to measure the response time of people to specific questions about truth concluded their answers. In this research, this time was measured using the semantic reaction time measurement task, which is a computer program. According to its goals, this research was of fundamental-applied type, and in terms of data collection method, it was semi-experimental with repeated measurements. The research sample was 28 people who willingly participated in this project in 2019. The research variables include the situational independent variable with two situations: 1) deception; 2) No cheating. The dependent variable was semantic reaction time and the control variables were male gender, age over twenty years, high school diploma and right-handedness. In this research, the exact delay time in answering the questions was calculated with the accuracy of one thousandth of a second, and based on the results, the hypothesis of the research was that the semantic reaction time in deceptive (false) answers to questions is longer than non-deceptive (true) answers. It was confirmed with a significance level of 0.001.
    Keywords: Deception, Inhibition, Semantic Reaction Time